Henvisning og hjelpemiddelsøknad -et eksempel
En ung mann med en progressiv muskelsykdom har gradvis mistet gangfunksjonen. Han ønsker å opprettholde sin selvstendighet og bevege seg rundt i nærmiljøet, men opplever at den manuelle rullestolen han bruker er tung og vanskelig å trille i en del situasjoner. Mannen tar kontakt med ergoterapeut for å få vurdert behovet for en elektrisk rullestol.
Kartlegging av behov
Ergoterapeuten foretar en funksjonsvurdering og kartlegger mannens daglige aktiviteter:
- Han bor i en leilighet med heis og har enkel adkomst til fortau og gangveier.
- Han har behov for en rullestol med ryggregulering, god demping og lang rekkevidde.
- Han ønsker å bruke rullestolen utendørs for daglige turer til butikken, sosiale aktiviteter, familiebesøk og turer i skogen.
Utprøving av elektriske rullestoler
Mannen får prøve ut ulike rullestoler på NAV Hjelpemiddelsentralen:
- En rullestol med seteløfter som gjør det mulig å rekke opp til høye bord og hyller.
- En enkel elektrisk rullestol med manuell styring.
- En rullestol med joystick-styring for kjøring i ulendt terreng.

Valg av rullestolmodell og søknadsprosess
Basert på behov og utprøving, velger mannen en rullestol med flere elektriske funksjoner og som er godt egnet for utebruk. Ergoterapeuten fyller ut søknaden til NAV, med en detaljert begrunnelse for behovet. Søknaden behandles, og etter noen uker får mannen beskjed fra NAV om at søknaden om ny rullestol er innvilget.
Tilpasning og opplæring
I forbindelse med utlevering av rullestolen, sørger ergoterapeuten for å gi nødvendig opplæring. Mannen får veiledning angående sikker kjøring i ulike typer terreng, laderutiner, vedlikehold av rullestolen, forsikringsspørsmål, m.m.
Oppfølging og videre justering
Et par måneder senere blir det gjennomført en oppfølgingssamtale. Ergoterapeuten forsikrer seg om at mannen er trygg på bruken av rullestolen, og at stolen fungerer i de omgivelser som mannen ferdes i.